O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 9 sierpnia 2017

Cukinia zapiekana z serem

Na podstawie https://www.kwestiasmaku.com/przepis/parmigiana-z-cukinii - pycha!
Nie wyszło mi zdjęcie jak w kwestii smaku ;) ale naprawdę i wygląda i smakuje super.



Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • panierka: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 4 łyżki mleka, bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 200 g sera w plastrach, u mnie koziego
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm grubości. Oprószyć je solą i mąką po czym wymaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oleju na patelni z każdej strony (w sumie ok. 5 minut) aż cukinia zmięknie a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię wyczyścić papierowym ręcznikiem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Przygotować formę żaroodporną. Na dno formy wlać cienką warstwę passaty pomidorowej, doprawić solą i suszonym oregano, następnie ułożyć warstwę plastrów cukinii, a następnie sera. Ponownie wlać cienką warstwę passaty, doprawić solą i oregano, ułożyć plastry cukinii i sera. Układać w ten sposób kolejne warstwy, kończąc serem.
Zapiekać 30 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz