O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 8 marca 2015

Tort śmietanowiec z truskawkową masą

... idealnie na dzień kobiet :)
Taki tort wczoraj zrobiłam specjalnie dla mojej Księżniczki!



Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości. Delikatnie wymieszać z mąkami i proszkiem. Upiec do suchego patyczka (najlepiej dzień wcześniej). Ściągnąć skórkę z góry. Przekroić na dwa blaty.




Masa śmietanowa:
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • pół litra śmietany kremówki
  • 3/4 l mleka (zimnego, ale przegotowanego wcześniej)
  • czubata łyżka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
Galaretki przygotować (każdą osobno) z połowy przepisowej ilości wody. Wylać na duży talerz tak, by tworzyły płaską, cienką powierzchnię. Po zastygnięciu pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w zimnym mleku. Śmietanę ubić. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Zmiksować (dodając stopniowo) z ubitą kremówką. Wymieszać z galaretkami. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem.
  
 

Masa truskawkowa:
  • około 700 g truskawek
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny
Truskawki zblendować. Wstawić w garnuszku na mały ogień. Wsypać żelatynę i galaretkę, dokładnie mieszając. Dodać cukru do smaku. Po zagotowaniu odstawić do wystygnięcia, mieszając od czasu, do czasu. Gdy zacznie tężeć, wylać na tort. 
Ozdobić wg uznania - u mnie pianki i ozdoby cukrowe. Ozdoby z cukru należy dawać niedługo przed podaniem, by nie nawilgły.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
 

2 komentarze: