inspiracja: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/02/sernik-bananowy-z-mascarpone-bez.html
Składniki:
- około 12 herbatników
- 50 g masła
- 3 banany
- sok z cytryny
- kilka truskawek do dekoracji
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki gorącej wody
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki wody
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody zimnej
- 2 łyżki wody gorącej
Herbatniki zmiksować z masłem na drobną masę. Dobrze ugnieść na dnie okrągłej formy. Schłodzić w lodówce. Żelatynę do masy mascarpone zalać 2 łyżkami zimnej wody. Po 10 minutach zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Białą czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Mascarpone (o temperaturze pokojowej) krótko zmiksować, następnie dodawać przestudzoną czekoladę (stopniowo, partiami, ale nie za długo, tylko do połączenia). Do żelatyny dodać dwie łyżki mascarpone, wymieszać, następnie wlewać stopniowo do masy, cały czas mieszając.
Banana skroić na plastry i namoczyć w soku z cytryny. Wyłożyć warstwę banana na spód z ciastek. Zalać masą z mascarpone. Wstawić do lodówki.
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami wody. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach chłodnej wody. Po 10 minutach zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo połączyć z czekoladą. Do żelatyny przełożyć dwie łyżki masy śmietanowej, następnie wlewać żelatynę powoli do masy śmietanowej, cały czas miksując. Na warstwie mascarpone ułożyć plastry banana. Zalać masą śmietanową. Udekorować cząstkami truskawek. Schłodzić.
Tort dość słodki, ale dobry, delikatny. Na przyszłość miedzy warstwy wstawię masę z czarnej porzeczki :)
Dziś z dedykacją dla Leszka :) w podziękowaniu za czekoladę, którą się delektuję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz