O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 10 marca 2015

Tort czekoladowy

... dziś coś na Dzień Mężczyzny :)

 Składniki:

(podaję składniki na jeden blat, należy upiec trzy):
niepełną szklankę mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki gorącej kawy

Wymieszać razem składniki sypkie. Osobno składniki mokre tylko do wymieszania składników. Dodać składniki suche i krótko zmiksować. Dodać gorącą kawę (stopniowo, w trakcie mieszania). Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut, w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). (Przepis z Moje Wypieki. com).


Ponadto:
  • słoik 400 g Nutelli
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 krem karpatkowy, przygotowany z przepisu na opakowaniu
  • słoik dżemu malinowego (najlepiej domowego)
  • 2 polewy czekoladowe

Dolny blat posmarować nutellą. Wysypać na niego płatki kukurydziane. Kolejny blat wysmarować nutellą od dołu. Przykryć płatki. Posmarować kremem budyniowym, odkładając nieco na dekorację ciasta. Górny blat posmarować od dołu dżemem. Włożyć na warstwę kremu. Całość posmarować wcześniej odłożonym kremem. Polać polewą i udekorować wg uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz