Proste i efektowne! Przepisu trzymałam się dokładnie więc go przytaczam za autorką:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 margaryny (lub 120 g masła)
- 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/2 opakowania drożdży świeżych lub 15 g suchych
W oryginalnym przepisie robione ręcznie. Mi pomogła maszyna.
Wlać do formy składniki ciekłe, wraz z roztopionym masłem, następnie składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program wyrabiania ciasta drożdżowego.
Podzielić na cztery części, z każdej uformować okrągły blat. Dwa przełożyć na papier do wypieków.
Masa:
- 500 g szklanki masy makowej
- 150 g masła z orzechów laskowych
- paczuszka przyprawy do pierników
W/w składniki wymieszać na jednolitą masę.
Blat ciasta na papierze do pieczenia posmarować masą makową, przykryć odłożonym blatem i zlepić ciasto po obwodzie koła. Ciasto podzielić na 16 równych części nożem do pizzy, nie nacinając do samego środka. Po dwie części skręcić do siebie i obrócić, tworząc róg gwiazdy. Idealnie przedstawiła to autorka przepisu, z którego korzystałam.
Gwiazdę piec 45 minut w temp. ok. 170 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz