O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 11 czerwca 2015

Sernikobrownie z masą truskawkową

Idealne ciasto na lato. Dawka magnezu, wapna i witamin ;)
Nie rozpłynie się na stole, w dodatku chwila poza lodówką wydobywa z niego głębie smaku.
Ponieważ trzymałam się w miarę przepisu pozwoliłam sobie go skopiować w większej części... Oryginał: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/sernikobrownie_z_musem_truskawkowym/przepis.html


Składniki na blachę ok. 25x40 cm:

Spód brownie: • 300 g masła
• 300 g gorzkiej czekolady (u mnie cukierniczej)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 200 g mąki

 
Masa serowa:
• 1 kg zmielonego twarogu (robiłam z kubełka do pieczonego sernika)
• 3 budynie waniliowe (proszek)
• 1 szklanka cukru
• 2 jajka

 
Mus truskawkowy:
• 3 galaretki truskawkowe
• 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
• pół szklanki cukru



Mus truskawkowy:
Zagotować 700 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut. Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.  
Świeże truskawki pokroić na plasterki, włożyć do czystego rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem. Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku, dodać cukier, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem niezbyt dokładnie.
Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (można wstawić do lodówki aby było szybciej).

Spód brownie:
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. 
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Masa serowa:
W międzyczasie zmiksować twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód brownie i piec ok. 20 - 25 minut do ścięcia się masy serowej. Wyjąć i ostudzić.

Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc). 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz