O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 31 marca 2017

Mrożony tort bezowo-cytrynowy - najlepszy!

Chciałam go wstawić już dawno, ale wciąż szybciej znikał, niż go fotografowałam ;) Dziś przy porządkach znalazłam jakieś zdjęcie sprzed roku chyba... Jak znajdę lepsze, podmienię, lub po raz kolejny upiekę ;)




Przepis znów z "mojewypieki.com", ale kto piękniej piecze, jak ich autorka...
http://www.mojewypieki.com/przepis/mrozony-tort-bezowo-cytrynowy

Pozwalam sobie skopiować większość przepisu.


Składniki na 4 blaty bezowe:
·         9 białek (z dużych jajek)
·         szczypta soli
·         3  szklanki drobnego cukru do wypieków
·         1,5 łyżka skrobi ziemniaczanej
·         3 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 4 okręgi o średnicy 28 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec/suszyć w temperaturze 150ºC przez około 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na masę cytrynową:
·         2  szklanki cukru
·         120 g masła
·         1 łyżka otartej skórki z cytryny
·         1,5 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (mniej więcej 4 - 5 cytryn)
·         9 dużych jajek

Dodatkowo:
·         2,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi i cukier rozpuści. Wymieszać, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce delikatnie roztrzepać jajka. Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.
Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupka. Schłodzić (masę „lemon crud” można też przygotować dzień wcześniej).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ze schłodzoną masą cytrynową.

Wykonanie tortu:

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.
Przed samym podaniem warto udekorować go kwaskowatymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz