Przepis znów z "mojewypieki.com", ale kto piękniej piecze, jak ich autorka...
http://www.mojewypieki.com/przepis/mrozony-tort-bezowo-cytrynowy
Pozwalam sobie skopiować większość przepisu.
Składniki na 4 blaty bezowe:
·
9 białek (z dużych jajek)
·
szczypta soli
·
3 szklanki drobnego cukru do
wypieków
·
1,5 łyżka skrobi ziemniaczanej
·
3 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie
blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 4 okręgi
o średnicy 28 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na
sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po
łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana
bezowa. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć
równomiernie na narysowane koła. Piec/suszyć w temperaturze
150ºC przez około 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż beza
będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do
wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na masę cytrynową:
·
2 szklanki cukru
·
120 g masła
·
1 łyżka otartej skórki z cytryny
·
1,5 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (mniej więcej 4 - 5
cytryn)
·
9 dużych jajek
Dodatkowo:
·
2,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
W garnuszku umieścić
masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż masło się roztopi
i cukier rozpuści. Wymieszać, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce
delikatnie roztrzepać jajka. Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie
gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas
mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około
1 minuty.
Masę przelać do szerszej miseczki,
przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupka.
Schłodzić (masę „lemon crud” można też przygotować dzień wcześniej).
Śmietanę kremówkę ubić
na sztywno. Delikatnie wymieszać ze schłodzoną masą cytrynową.
Wykonanie tortu:
Tortownicę o średnicy 28
cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć najmniej
ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność
jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na
minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do
jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem
wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.
Przed samym podaniem warto udekorować go kwaskowatymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz