O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 25 lutego 2014

Tagine z kurczakiem i cieciorką

Aromatyczny obiad...


Składniki:
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku bardzo drobno pokrojony
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • około 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 2 pomidory pokrojone w cząstki
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 papryka pokrojona w kawałki
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 ml bulionu
  • puszka cieciorki
  • przyprawy: pieprz szechuan, szafran, curry, sól
  • olej
Mięso obtoczyć w przyprawach, delikatnie soląc. Rozgrzać olej w naczyniu, dodać cebulę, marchewkę, czosnek i smażyć do zeszklenia cebuli. Pośrodku ułożyć mięso, dookoła rozłożyć cząstki ziemniaków, obsypywać pozostałymi warzywami, doprawiając przyprawami każdą z warstw. Całość podlać bulionem. Na samą górę wysypać cieciorkę, lekko soląc. Dusić około 45 minut i podawać gorące.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz