O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 3 marca 2014

Tort truskawkowy

Z okazji urodzin moich szkrabów :)


Przepis z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24513, blaty z http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-confetti. Kiedyś robiłam na biszkopcie i też był cudowny :)

Składniki na blaty:
  • 300 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 300 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska, o pojemności 5 ml)
  • 3 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub cytryny
  • tęczowa posypka cukrowa (3x30 g), dobrej firmy.
Przepis dokładnie za blogiem mojewypieki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. 
Masę podzielić na trzy części. Każdą przygotować następująco, tuż przed pieczeniem:
Dodać posypkę cukrową, wymieszać, bardzo krótko (posypka zacznie barwić ciasto, nie można do tego dopuścić). Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.  Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
W taki sam sposób upiec pozostałe 2 blaty.

Masa truskawkowa:
  • paczka mrożonych truskawki (40-50dag)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5l śmietany 30%
Zamrożone truskawki pokroić. Śmietanę ubić. Galaretki rozpuścic w 0,5l wody, dodając zamrożone, pokrojone truskawki (galaretka momentalnie wystygnie i zacznie tężeć). Wlać do ubitej śmietany miksując. Od razy przekładać ostudzone blaty. 

Zdobienie:
  • 0,5l śmietany 30% schłodzonej 24 godziny wcześniej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża paczka podłużnych biszkoptów
  • owoce do dekoracji
Śmietanę ubić, na końcu dodając ostrożnie cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Jak przestygnie połączyć z czubatą łyżką bitej śmietany, wymieszać i wlać do bitej śmietany. Całość chwilę miksować. Ozdobić śmietaną wierzch i boki tortu. Biszkopty przykleić do boku, na wierzchu poukładać owoce.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz