O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 12 marca 2014

Pieczonki - wersja podstawowa

... czyli rozpoczęcie sezonu obiadów ogrodowych...


Składniki:
  • 1,5 kg obranych i pokrojonych w grube plastry ziemniaków
  • 2 duże marchewki pokrojone w plasterki
  • 3 pomidory pokrojone w plastry
  • duża cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju
  • 20 dkg boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego
  • 30 dkg kiełbasy pokrojonej w plastry lub szynki
  • 1 kapusta biała do obłożenia formy
  • sól i pieprz

Przygotować ognisko. 
Garnek wyłożyć liśćmi kapusty. Układać warstwami ziemniaki, marchewka, pomidory, kiełbasa, boczek, cebulka i znów od nowa, doprawiając do smaku, kończąc na ziemniakach. Obłożyć z góry kapustą. Wstawić do żaru ogniska i pilnować, by żar nie słabł, trzymać około 50 minut... Następnie otworzyć w celu sprawdzenia miękkości, odłożyć przypaloną kapustę i... delektować się smakiem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz