Składniki:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w grube plastry ziemniaków
- 2 duże marchewki pokrojone w plasterki
- 3 pomidory pokrojone w plastry
- duża cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju
- 20 dkg boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego
- 30 dkg kiełbasy pokrojonej w plastry lub szynki
- 1 kapusta biała do obłożenia formy
- sól i pieprz
Przygotować ognisko.
Garnek wyłożyć liśćmi kapusty. Układać warstwami ziemniaki, marchewka, pomidory, kiełbasa, boczek, cebulka i znów od nowa, doprawiając do smaku, kończąc na ziemniakach. Obłożyć z góry kapustą. Wstawić do żaru ogniska i pilnować, by żar nie słabł, trzymać około 50 minut... Następnie otworzyć w celu sprawdzenia miękkości, odłożyć przypaloną kapustę i... delektować się smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz