O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 9 marca 2014

Bardzo orzeźwiające ciasto z jabłkami


Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 225 g cukru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości. Delikatnie połączyć z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę 30x25 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ściągnąć skórkę. Podzielić na dwa poziomy ciasta.

Warstwa jabłkowa:
  • 1,5 kg przesmażonych, tartych jabłek lub... słoik gotowych, kupnych.
  • cukier puder dodosłodzenia jabłek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 250 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy przestygną wymieszać z osłodzonymi jabłkami. 
Gdy zacznie tężeć wylać na dolną część ciasta. Przykryć górną.

Warstwa do przełożenia:
  • 500 ml schłodzonej kremówiki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do kremówki
Ubić kremówkę, na koniec dodając cukier wymieszany z fixem. 
Posmarować ciasto górne.

Galaretka górna:
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 500 ml gorącej wody
  • drobne owoce, jak maliny, porzeczki
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. 
Owoce poukładać na warstwie śmietany. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz