Biszkopt:
- 6 jaj
- 225 g cukru
- 15 dkg mąki pszennej
- 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem do białości. Delikatnie połączyć z mąkami i proszkiem. Wylać na blachę 30x25 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ściągnąć skórkę. Podzielić na dwa poziomy ciasta.
- 1,5 kg przesmażonych, tartych jabłek lub... słoik gotowych, kupnych.
- cukier puder dodosłodzenia jabłek
- 3 galaretki cytrynowe
- 250 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy przestygną wymieszać z osłodzonymi jabłkami.
Gdy zacznie tężeć wylać na dolną część ciasta. Przykryć górną.
Warstwa do przełożenia:
- 500 ml schłodzonej kremówiki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do kremówki
Posmarować ciasto górne.
Galaretka górna:
- 3 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
- drobne owoce, jak maliny, porzeczki
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
Owoce poukładać na warstwie śmietany. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz