Na początek Roku... mooocno czekoladowo-kokosowo :)
Przepis na podstawie http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-rocher
Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:
- 8 jajek, białka i żółtka osobno
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszać zmielone orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia. Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do
pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.
Składniki na krem orzechowo-kokosowy:
Krem śmietankowy:
Polewa z mlecznej czekolady:
Ponadto:
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 100 g kokosu
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa z mlecznej czekolady:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Ponadto:
- chrupki kukurydziane w czekoladzie do dekoracji
W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Posmarować kremem czekoladowo-kokosowym. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polać gęstniejącą polewą czekoladową. Udekorować chrupkami w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz