O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 1 stycznia 2016

Kostka czekoladowo-kokosowa

Najlepszego 2016!!!

Na początek Roku... mooocno czekoladowo-kokosowo :)

Przepis na podstawie http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-rocher
 



Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:

  • 8 jajek, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wymieszać zmielone orzechy, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia. Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Formę prostokątną o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty.
 
Składniki na krem orzechowo-kokosowy:
  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g nutelli
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 100 g kokosu
Mascarpone i nutellę zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity. Wymieszać z kokosem. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder, miksując tylko do połączenia.

Polewa z mlecznej czekolady:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Ponadto:
  • chrupki kukurydziane w czekoladzie do dekoracji

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Posmarować kremem czekoladowo-kokosowym. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polać gęstniejącą polewą czekoladową. Udekorować chrupkami w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz