http://www.mojewypieki.com/post/orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawinami
Składniki:
- niepełna szklanka mielonych orzechów laskowych
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- cukier wanilinowy
- 2 kg jabłek, najlepiej renety szarej, skrojonych w plastry
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- kilka łyżeczek bułki tartej
- 3 białka
- 100 g cukru pudru, lub lepiej, drobnego cukru do wypieków
Składniki na ciasto zmiksować w malakserze. Szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około godziny.
Na dużej patelni rozpuścić masło na nadzienie, dodać cukier i cynamon. Rozpuścić. Dodać jabłka z żurawiną. Gotować około 10-15 minut, do odparowania większości soku. Około 3 łyżki soku odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do jabłek. Wymieszać i wystudzić.
Formę około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wysypać na papier, ugniatając tak, by powstał blat ciasta. Posypać równomiernie bułką tartą. Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę (cukier dodawać dopiero od momentu ubicia, po jednej łyżce - jak na bezy). Ułożyć na jabłkach.
Wysypać na bezę resztę ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Idealna na ciepło, ale doskonała i na zimno :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz