O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 25 stycznia 2015

Ciastka z mąki owsianej - super kruche!

Z dodatkiem cynamonu, imbiru - przepychota, jak mówi Juleńka :)


Składniki: 
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • cynamon, ewentualnie imbir, mielone goździki, przyprawa do szarlotki
  • szklanka mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
 


Masło, cukier i przyprawy zmiksować. Dodać jajko. Wsypać mąki. Rękami opruszonymi mąką formować kulki wielkości orzecha, spłaszczać, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 10 minut - do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz