O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 3 stycznia 2015

Korzenny jabłecznik

...na zimowe wieczory...
Przyprawy korzenne z jabłkami :)



Składniki:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki (lub węziej - wtedy należy układać ciaśniej).
Skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, ucierając po każdym dokładnie. wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, do drugiej kakao i przyprawę do pierników. Formować wałeczki z ciasta i układać na blaszce raz ciemne, raz jasne. Jabłka wtykać między rzędy. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Gorące posmarować dżemem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz