Przyprawy korzenne z jabłkami :)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki kakao
- około kg jabłek
- sok z pół cytryny
- kwaskowaty, lekki dżem (u mnie http://fabrykaaromatu.blogspot.com/2014/07/galaretka-z-biaej-porzeczki.html)
Jabłka obrać i pokroić w ósemki (lub węziej - wtedy należy układać ciaśniej).
Skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, ucierając po każdym dokładnie. wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, do drugiej kakao i przyprawę do pierników. Formować wałeczki z ciasta i układać na blaszce raz ciemne, raz jasne. Jabłka wtykać między rzędy. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Gorące posmarować dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz