O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 15 stycznia 2015

Rybka po grecku

W sam raz na piątek.


Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • większy kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • do smaku przyprawy (pieprz, oregano... wg uznania)
  • pół szklanki koncentratu pomidorowego z kartonika
  • 500 g ryby odfiletowanej (u mnie dorsz)
  • olej i odrobina mąki - do smażenia ryby
Cebulę zeszklić na oleju. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wrzącą wodą (1-2 szklanki), lekko posolić, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować przez 15 minut. Dolać koncentrat pomidorowy. Doprawić.
Rybę pokroić na kawałki, doprawić. Obtoczyć w mące, usmażyć. 
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie, wstawić na 15-20 min do piekarnika na 160 stopni. 
Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz