Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- większy kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- do smaku przyprawy (pieprz, oregano... wg uznania)
- pół szklanki koncentratu pomidorowego z kartonika
- 500 g ryby odfiletowanej (u mnie dorsz)
- olej i odrobina mąki - do smażenia ryby
Cebulę zeszklić na oleju. Pozostałe warzywa
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wrzącą wodą (1-2 szklanki), lekko posolić, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować przez 15 minut. Dolać koncentrat pomidorowy. Doprawić.
Rybę pokroić na kawałki, doprawić. Obtoczyć w mące, usmażyć.
Rybę pokroić na kawałki, doprawić. Obtoczyć w mące, usmażyć.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie, wstawić na 15-20 min do piekarnika na 160 stopni.
Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz