O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 1 stycznia 2015

Gruszki na tarcie

... delikatny smak, kruchy spód.


Składniki na ciasto (na około 40 sztuk w małej foremce):
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobnego cukru
Ciasto jak na babeczki:
Składniki na ciasto posiekać (użyłam malaksera) i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić około godziny. Rozwałkować na około pół centymetra i przełożyć na wałku do formy, wgniatając ciasto do wewnątrz. W razie potrzeby uzupełniać skrawkami pozostałego ciasta. Piec około 25 minut (do zrumienienia). Wystudzić.

Ponadto:
  • dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 gruszki
  • kieliszek limoncello
  • kieliszek soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
Gruszki pokroić w plastry. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, likierem i sokiem z cytryny. Dodać cukier. Gotować do miękkości. 
Śmietanę ubić na sztywno.
Tartę posmarować dżemem. Wyłożyć śmietanę formując nierówne "obłoczki". Dekorować gruszkami. Przetrzymywać w lodówce.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz