Składniki na ciasto (na około 40 sztuk w małej foremce):
- 250 g mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki drobnego cukru
Ciasto jak na babeczki:
Składniki na ciasto posiekać (użyłam malaksera) i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić około godziny. Rozwałkować na około pół centymetra i przełożyć na wałku do formy, wgniatając ciasto do wewnątrz. W razie potrzeby uzupełniać skrawkami pozostałego ciasta. Piec około 25 minut (do zrumienienia). Wystudzić.
Składniki na ciasto posiekać (użyłam malaksera) i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić około godziny. Rozwałkować na około pół centymetra i przełożyć na wałku do formy, wgniatając ciasto do wewnątrz. W razie potrzeby uzupełniać skrawkami pozostałego ciasta. Piec około 25 minut (do zrumienienia). Wystudzić.
Ponadto:
- dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 gruszki
- kieliszek limoncello
- kieliszek soku z cytryny
- 100 ml wody
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Śmietanę ubić na sztywno.
Tartę posmarować dżemem. Wyłożyć śmietanę formując nierówne "obłoczki". Dekorować gruszkami. Przetrzymywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz