O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 28 marca 2016

Pascha waniliowa

Wiem, późno, ale w natłoku zajęć i pieczenia... nie zdążyłam wcześniej ;)

Wesołych Świąt!

Pascha - z http://www.mojewypieki.com/post/pascha-waniliowa. Przepis niezmieniony - korzystałam dokładnie wg wskazówek.


Składniki na 2 nieduże paschy:
  • 1 kg twarogu półtustego, zmielonego dwukrotnie (twaróg tylko w kostce)
  • 8 żółtek
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 250 g cukru pudru
  • pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki rodzynków
  • pół szklanki posiekanych migdałów
W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę. 
Dodawać śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. 
Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika).
Masę przenieść do misy miksera, dodać twaróg, masło, wanilię i utrzeć do otrzymania gładkiej masy. Po dokładnym utarciu dodać bakalie i wymieszać.
Dwa sitka o pojemności 1 litr każde wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać. Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.
Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz