Wesołych Świąt!
Pascha - z http://www.mojewypieki.com/post/pascha-waniliowa. Przepis niezmieniony - korzystałam dokładnie wg wskazówek.
Składniki na 2 nieduże paschy:
- 1 kg twarogu półtustego, zmielonego dwukrotnie (twaróg tylko w kostce)
- 8 żółtek
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 250 g cukru pudru
- pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki rodzynków
- pół szklanki posiekanych migdałów
W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem, na
jasną i puszystą masę.
Dodawać śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu
ucierając.
Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o
średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko
zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem
wrzenia zdjąć garnuszek z palnika).
Masę przenieść do misy miksera, dodać
twaróg, masło, wanilię i utrzeć do otrzymania gładkiej masy. Po
dokładnym utarciu dodać bakalie i wymieszać.
Dwa sitka o pojemności 1 litr każde wyłożyć gazą. Wyłożyć do
nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem
i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by serwatka mogła swobodnie
spływać. Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.
Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz