O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 24 października 2014

Rolada jabłkowa

Zaczerpnięte od Beti (szkoda że bloga zamknęła dla znajomych...).
Prosta, zdrowa, pyszna!


Składniki:
  • 7 jajek 
  • 100 g drobnego cukru
  • mała paczka cukru wanilinowego
  • 140 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • cynamon
  • bułka tarta
  • 4 jabłka
  • powidła, najlepiej domowe
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka miksując jeszcze chwilkę. Wsypać mąkę, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Na końcu dodać łyżkę oliwy.
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Wykładać rzędami na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać cynamonem, a następnie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku). Na jabłka wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Ściągnąć papier. Posmarować powidłami i za pomocą ściereczki ciasno zwinąć roladę, pozostawiając owinięte ściereczką do przestygnięcia.
Uwaga - to ciasto uzależnia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz