Prosta, zdrowa, pyszna!
Składniki:
- 7 jajek
- 100 g drobnego cukru
- mała paczka cukru wanilinowego
- 140 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- cynamon
- bułka tarta
- 4 jabłka
- powidła, najlepiej domowe
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia. Dodać żółtka miksując jeszcze chwilkę. Wsypać mąkę, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Na końcu dodać łyżkę oliwy.
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Wykładać rzędami na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać cynamonem, a następnie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku). Na jabłka wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Ściągnąć papier. Posmarować powidłami i za pomocą ściereczki ciasno zwinąć roladę, pozostawiając owinięte ściereczką do przestygnięcia.
Uwaga - to ciasto uzależnia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz