O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 11 października 2014

Ciasteczka z mąki owsianej, pełnoziarnistej, z otrębami

Jako że powiększyła nam się rodzina czasu ciut mniej, ale ciasta i ciasteczka wciąż się pieką ;)



Składniki:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej 
  • szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • szklanka otrębów żytnich
  • 50 g mieszanki płatków kokosowych lub migdałowych z kandyzowanymi owocami
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki śmietanki 12% (w wersji dietetycznej może być mleko)
  • pół szklanki oleju rzepakowego (ja wymieszałam z olejem z orzechów włoskich)
Składniki dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać łyżeczką kulki, spłaszczając je delikatnie. Należy zachować odstęp, bo ciasteczka rosną w piekarniku. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz