Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- odrobina mleka
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 100 ml mocnej, przestudzonej kawy
- 150 g roztopionego masła
- 50 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania formy (około 22 cm)
Czekolady z dodatkiem odrobiny mleka rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli na parze, ewentualnie w mikrofalówce). Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia cukru. Ubijając dodać kawę, roztopione masło. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodać czekoladę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Bardzo ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Wlać do formy wysmarowanej masłem. Piec około 40 minut na termoobiegu, w temperaturze 180 stopni.
Ciasto powinno mieć konsystencję kremową, wilgotną. Aby uzyskać ciasto lekko lejące wystarczy piec około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz