O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 28 września 2014

Ciasto czekoladowo-kawowe

...bardzo czekoladowe... delikatne, wilgotne, kremowe...


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • odrobina mleka
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 100 ml mocnej, przestudzonej kawy
  • 150 g roztopionego masła
  • 50 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy (około 22 cm)
Czekolady z dodatkiem odrobiny mleka rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli na parze, ewentualnie w mikrofalówce). Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia cukru. Ubijając dodać kawę, roztopione masło. Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodać czekoladę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Bardzo ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Wlać do formy wysmarowanej masłem. Piec około 40 minut na termoobiegu, w temperaturze 180 stopni. 
Ciasto powinno mieć konsystencję kremową, wilgotną. Aby uzyskać ciasto lekko lejące wystarczy piec około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz