O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowy

Od lat mój ulubiony...



Składniki na spód:
  • 350 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wyrobić ciasto kruche, schłodzić przez godzinę. Wyłożyć cienko na blachę. Ponakłówać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dżem pomarańczowy:
  • 6 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 500 g cukru (do smaku)
Pomarańcze i cytrynę obrać tak, by pozostał tylko miąsz. Zblendować na jednolita masę. Smażyć z cukrem około godziny do uzyskania konfitury.

Kandyzowane plastry pomarańczy:
  • 2 pomarańcze pokrojone w cienkie plastry
  • 1,5 szklanki wody
  • szklanka cukru
Rozpuścić i zagotować cukier w wodzie, w szerokim rondlu. Dodać plastry pomarańczy i obracając co jakiś czas gotować około 1,5 godziny.

Dodatkowo:
  • 300 g marcepanu
Marcepan w formie posypki ułożyć na spodzie, zostawiając nieco do dekoracji. Zalać gorącą konfiturą. Udekorować plastrami pomarańczy i resztą marcepana.



1 komentarz: