Składniki na spód:
- 350 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wyrobić ciasto kruche, schłodzić przez godzinę. Wyłożyć cienko na blachę. Ponakłówać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dżem pomarańczowy:
- 6 pomarańczy
- 1 cytryna
- 500 g cukru (do smaku)
Pomarańcze i cytrynę obrać tak, by pozostał tylko miąsz. Zblendować na jednolita masę. Smażyć z cukrem około godziny do uzyskania konfitury.
Kandyzowane plastry pomarańczy:
- 2 pomarańcze pokrojone w cienkie plastry
- 1,5 szklanki wody
- szklanka cukru
Rozpuścić i zagotować cukier w wodzie, w szerokim rondlu. Dodać plastry pomarańczy i obracając co jakiś czas gotować około 1,5 godziny.
Dodatkowo:
- 300 g marcepanu
Marcepan w formie posypki ułożyć na spodzie, zostawiając nieco do dekoracji. Zalać gorącą konfiturą. Udekorować plastrami pomarańczy i resztą marcepana.
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń