O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe z borowikami, w winie

Szybki, a wykwintny, obiad...

 
Składniki:
  • pół kg polędwiczki wieprzowej
  • 20 dkg borowików (mogą być mrożone)
  • pół szklanki białego wina
  • olej z orzechów włoskich
  • pieprz świeżo mielony
  • sól do doprawienia
  • zioła prowansalskie
  • łyżka masła
Polędwicę pokroić na plastry, rozbić pięścią (by nie zniszczyć tłuczkiem delikatnej struktury mięsa), posolić, popieprzyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju). Po zarumienieniu posypać ziołami prowansalskimi i zalać białym winem. Dusić do zredukowania wina.

Grzyby pokroić, oprószyć solą i pieprzem, dusić na małym ogniu. Po 10 minutach dodać białe wino (nada smak lekkiego marynowania). Podgrzewać do zredukowania wina, na koniec dodając łyżeczkę masła, by ładnie zrumienić grzyby.

Podawać gorące polędwiczki posypane grzybami, w towarzystwie ulubionych dodatków.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz