O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Lody waniliowe

Mimo pogody mam smaka na... lody ;)

Przepis z bloga http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-waniliowe



Krem angielski:
  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
  • 6 żółtek (najlepiej swojskich)
Ponadto:
  • 100-150 ml śmietany kremówki
Mleko wraz z 2/3 ilości cukru oraz z wanilią podgrzewać w garnuszku, aż do zagotowania. W misce żółtka roztrzepać z resztą cukru, do rozpuszczenia cukru. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.
Ponownie podgrzać, na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem będzie lekko gęstniał. Nie doprowadzić do wrzenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. W tym samym czasie schłodzić kremówkę.
Krem wymieszać ze śmietaną. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. 
Lody mają kremową konsystencję. Zaraz po wyciągnięcia z maszyny są miękkie, gęstnieją po zamrożeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz