Przepis z bloga http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-waniliowe
Krem angielski:
- 500 ml mleka
- 125 g cukru
- 1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
- 6 żółtek (najlepiej swojskich)
Ponadto:
- 100-150 ml śmietany kremówki
Mleko wraz z 2/3 ilości cukru oraz z wanilią
podgrzewać w garnuszku, aż do zagotowania. W misce żółtka roztrzepać z resztą
cukru, do rozpuszczenia cukru. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas
mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka.
Ponownie podgrzać, na małym ogniu, ciągle mieszając,
aż krem będzie lekko gęstniał. Nie doprowadzić do wrzenia. Schłodzić w lodówce,
najlepiej całą noc. W tym samym czasie schłodzić kremówkę.
Krem wymieszać ze śmietaną. Wlać do maszyny do lodów i
dalej postępować według jej instrukcji.
Lody mają kremową konsystencję. Zaraz po wyciągnięcia
z maszyny są miękkie, gęstnieją po zamrożeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz