O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 16 maja 2015

Kremówka na cieście filo

Krucha, z najlepsiejszym kremem.


Składniki na małą formę, 20x25 cm:
  • Opakowanie ciasta filo (u mnie świeże, 7 płatów)
  • 5 dkg masła rozpuszczonego do smarowania ciasta
  • 1,5 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • pół szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 1 budyń
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
Ciasto podzielić na części o wymiarze blaszki. Podzielić po równo na dwie części tak, by z jednej powstał spód, z drugiej góra ciasta. Każdy płat skropić masłem i układać warstwa na warstwie w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zarówno warstwy spodu, jak i góry, piec około 25 minut, do zrumienienia. 
Szklankę mleka, masło, cukier i laskę wanilii, przekrojoną w połowie, zagotować. Pozostałe mleko, mąkę, budyń i jajko zmiksować. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać masę budyniową i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać na spód z ciasta filo. Przykryć drugim blatem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 
Ciasto jest bardzo kruche. Do krojenia należy przygotować ostry nóż lub ciasto przygotować w foremkach do babeczek - idealnych na jeden gryz.
Połączenie bardzo do siebie pasuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz