Składniki na małą formę, 20x25 cm:
- Opakowanie ciasta filo (u mnie świeże, 7 płatów)
- 5 dkg masła rozpuszczonego do smarowania ciasta
- 1,5 szklanki mleka
- 30 g masła
- pół szklanki cukru
- laska wanilii
- 1 budyń
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
Ciasto podzielić na części o wymiarze blaszki. Podzielić po równo na dwie części tak, by z jednej powstał spód, z drugiej góra ciasta. Każdy płat skropić masłem i układać warstwa na warstwie w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zarówno warstwy spodu, jak i góry, piec około 25 minut, do zrumienienia.
Szklankę mleka, masło, cukier i laskę wanilii, przekrojoną w połowie, zagotować. Pozostałe mleko, mąkę, budyń i jajko zmiksować. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlać masę budyniową i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać na spód z ciasta filo. Przykryć drugim blatem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Ciasto jest bardzo kruche. Do krojenia należy przygotować ostry nóż lub ciasto przygotować w foremkach do babeczek - idealnych na jeden gryz.
Połączenie bardzo do siebie pasuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz