Składniki na 8 bułek:
- 130 ml wody
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 385 g mąki tortowej (450-tki)
- 85 g żółtego sera drobno startego
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 8 plastrów sera na górę
Składniki wsadzić do maszyny do chleba, w kolejności od płynnych, do suchych. Na końcu drożdże.
Nastawić program do wypieku bułeczek, ewentualnie wyrabianie ciasta.
Ręcznie można ciasto wyrobić, jak zwykłe drożdżowe ciasto.
Podzielić na 8 równych porcji. Ułożyć ciasto w foremkach lub na blaszce. Na górę położyć po plastrze sera. Piec do zrumienienia w temperaturze 170 stopni (20-25 minut - tu trzeba wyczuć swój piekarnik), w razie potrzeby zmniejszając temperaturę w połowie pieczenia. W maszynie do wypieków, na programie bułek, piec zgodnie z podaną instrukcją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz