O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Cannelloni zawijane w bakłażany

Trochę śródziemnomorskiego smaku.


Składniki:
  • paczka rurek cannelloni (zejdzie koło połowy paczki)
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 ogórki kiszone drobno skrojone
  • mała puszka groszku
  • 2 pomidory świeże
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól/pieprz do smaku
  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • 1 sos do Spaghetti Bolognese Knorra (w słoiku)
  • 1 przecier pomidorowy w butelce (nie koncentrat)
  • kwaśna śmietana
  • oliwa


Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i dusić przez 15 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, skrojone drobno ogórki, pomidory, groszek, ser i przyprawy. Wbić jajko. Wymieszać. Nadziewać rurki. 
Bakłażana skroić w cienkie plastry. Każdą rurkę owijać w lekko dosolonego bakłażana. 
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dnie ułożyć pozostałego bakłażana. 
Sos zmieszać z przecierem pomidorowym w proporcjach 1:1. Doprawić do smaku. Zalać bakłażana. Układać rurki. Zalać całość sosem tak, by rurki były przykryte. Na górę wyłożyć śmietanę w postaci kleksów. Zapiekać około 30 minut, do momentu, gdy rurki będą miękkie. Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz