Ja jestem nim zachwycona!
Przepis z http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3187/mazurek-z-biala-czekolada-i-konfitura-z-rozy
Składniki na blachę 30x35 cm:
- 4 i 2/3 szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g zimnego masła
- 6 żółtek
- aromat pomarańczowy - łyżeczka (w oryginalnym przepisie starta skórka z pomarańczy)
- 200 g białej czekolady
- 200 g mascarpone
- 100 g miękkiego masła
- 300 g konfitury lub marmolady z róży (u mnie słoik konfitury z płatków róż i pół słoiczka marmolady z róży)
- 200 g białej czekolady (Milka spisała się wyśmienicie)
Składniki na ciasto zmiksować w malakserze. Zagnieść i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Upiec na dwóch blachach dwa cienkie, kruche placki (180 stopni, około 15 minut).
Białą
czekoladę na nadzienie rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Zmiksować z serkiem łyżeczka, po łyżeczce. Masło utrzeć, a następnie
dodawać do niego stopniowo masę z serka.
Warstwę spodnią ciasta posmarować konfiturą. Następnie delikatnie rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem ciasta.
Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na ciasto. Udekorować wiosennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz