Składniki:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 75 g cukru pudru brązowego (lub ok. 60 g białego cukru pudru)
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
Pozostałe:
- 3 garście wiśni drylowanych (mogą być zagotowane latem, czekające na zimowe wypieki)
- cukier do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżeczki żelatyny
Owoce przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Gotować przez kilka minut, do puszczenia soku.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zebranym soku. Wlać do gotujących owoców. Dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Wlać do owoców, energicznie mieszając. Chwilę podgrzewać, do dokładnego rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować.
Wystudzić, a gdy już masa będzie gęsta wylać na spód.
Masa śmietanowa:
- śmietana kremówka 250 ml
- 3 łyżki cukru pudru (dałam brązowy)
- łyżeczka żelatyny
- tarta czekolada do dekoracji
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody. Dokładnie rozpuścić. Lekko ostudzić. Połączyć z 2 łyżkami śmietany. Wlać do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia.
Wyłożyć na masę owocową. Posypać czekoladą.
Nie za słodka, idealnie się komponuje z testowaną przez nas teraz:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz