O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta czekoladowo-wiśniowa

Dla męża, urodzinowa :)



Składniki:
Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g cukru pudru brązowego (lub ok. 60 g białego cukru pudru)
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
 Składniki na ciasto zmiksować, wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, schłodzić pół godziny w lodówce. Piec przez około 15-20 minut w 180 stopniach.Pozostawić do ostygnięcia.

Pozostałe:
  • 3 garście wiśni drylowanych (mogą być zagotowane latem, czekające na zimowe wypieki)
  • cukier do smaku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny


Owoce przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Gotować przez kilka minut, do puszczenia soku.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zebranym soku. Wlać do gotujących owoców. Dokładnie wymieszać. 
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Wlać do owoców, energicznie mieszając. Chwilę podgrzewać, do dokładnego rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować.
Wystudzić, a gdy już masa będzie gęsta wylać na spód.

Masa śmietanowa: 
  • śmietana kremówka 250 ml
  • 3 łyżki cukru pudru (dałam brązowy)
  • łyżeczka żelatyny
  • tarta czekolada do dekoracji
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier. 
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody. Dokładnie rozpuścić. Lekko ostudzić. Połączyć z 2 łyżkami śmietany. Wlać do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia. 
Wyłożyć na masę owocową. Posypać czekoladą.



Nie za słodka, idealnie się komponuje z testowaną przez nas teraz:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz