O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 5 kwietnia 2015

Mazurek marchewkowy z kajmakiem domowym

Ciasto bardzo ciekawe, a masa... bardzo słodka ;)
Przepis z http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/04/mazurek-kajmakowy-z-mlekiem-w-proszku.html


Ciasto:
  • 400g mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
  • 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem zmiksować z masłem. Dodać tarta marchew i zagnieść ciasto. Rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 15 minut.

Masa kajmakowa:
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
  • 200g masła
  • cukier wanilinowy
Mleko gotować na małym ogniu z cukrem aż masa zgęstnieje (nawet ze dwie godziny). Odstawić do schłodzenia. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Utrzeć masło na tzw. pianę i dodać stopniowo masę mleczną. Masę wylać na przygotowane, upieczone spody i dekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz