Przepis z http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/04/mazurek-kajmakowy-z-mlekiem-w-proszku.html
Ciasto:
- 400g mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
- 3 łyżki zimnej wody
Mąkę
z proszkiem zmiksować z masłem. Dodać tarta marchew i zagnieść
ciasto. Rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 15 minut.
Masa kajmakowa:
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1,5 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
- 200g masła
- cukier wanilinowy
Mleko
gotować na małym ogniu z cukrem aż masa zgęstnieje (nawet ze dwie godziny). Odstawić do schłodzenia. Do
przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Utrzeć
masło na tzw. pianę i dodać stopniowo masę mleczną. Masę wylać na przygotowane, upieczone spody i dekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz