O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 20 marca 2015

Mini rogaliki z czekoladą

Idealne jako mini przekąska na podróż.

Przepis z  http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-bulki-slodkie/128-przepis-na-rogaliki-maslane?tmpl=component&print=1&layout=default&page=



 Składniki:
  • 220ml mleka
  • 7g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g masła
  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • kawałki czekolady lub czekolada cukiernicza 
 

Masło roztopić i ostudzić. Składniki na ciasto włożyć do maszyny do pieczenia chleba w kolejności od mokrych, do suchych, na końcu wsypując drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta. Po skończeniu programu ciasto rozwałkować na okrągłe placki (mi wyszły 4). Wyciąć 8 trójkątów  z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć czekoladę w szerszej, półokrągłej części. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. 
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz