Prosto z blogu Pani Doroty: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit, niestety nie tak ładnie pokrojone, ale smak ten sam ;)
Składniki:
- 700g herbatników petit beurre
- 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego, słodzonego, około 600 g
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
- 100 g posypki czekoladowej
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w
garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2
minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Formę owinąć szczelnie folią spożywczą,
schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, do zmięknięcia herbatników.
Następnego dnia schłodzoną śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć
na ciasto. Posypać czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
aż żal że człowiek na diecie..
OdpowiedzUsuńdziś ostatki, diety nie ma ;)
OdpowiedzUsuńzero litości.... ;))
OdpowiedzUsuń