O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 4 marca 2014

3 Bit

Dla tych, co lubią bardzo słodko...


Prosto z blogu Pani Doroty: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit, niestety nie tak ładnie pokrojone, ale smak ten sam ;)

Składniki:
  • 700g herbatników petit beurre
  • 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego, słodzonego, około 600 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki 36 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g posypki czekoladowej
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, do zmięknięcia herbatników.
Następnego dnia schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Posypać czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.


3 komentarze: