O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 16 marca 2014

Drożdzówki lukrowane

z dżemem malinowym... Na słodkie popołudnie.


Inspirowane:  http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-waniliowo---truskawkowe

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 4,5 szklanki mąki
  • 8 g suchych drożdży
  • dżem z owoców leśnych (u mnie malin), gęsty
  • lukier: szklanka cukru pudru z trzeba łyżeczkami wrzątku

Umieścić w maszynie do chleba wszystkie składniki, zaczynając od płynnych, kończąc na drożdżach i nastawić program na wyrabianie ciasta. 
Po wyrośnięciu formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować na dnie formy cienką warstwę ciasta. 
Resztę ciasta uformować w podłużny prostokąt około 30x40 cm. Posmarować dżemem, pozostawiając nieposmarowany brzeg. Zwinąć w ciasny rulon. Odcinać około 1,5 cm plastry, układając na blaszce. Drożdżówki mogą się stykać, jednak należy brać pod uwagę że sporo urosną. Odstawić blachę przykrytą ściereczką na 40 minut, do wyrośnięcia. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut. Lukrować jeszcze ciepłe.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz