O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

wtorek, 25 marca 2014

Zupa warzywno-drobiowa z kociołka

... czyli wspomnienie ciepłego weekendu.


Składniki:
  • około 1 kg piersi z kurczaka lub indyka (pokrojone w paseczki)
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • włoszczyzna (seler, marchewka, pietruszka, lubczyk, por)
  • pół kg pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 3 kostki rosołowe
  • słoik ajwaru
  • przyprawy (np. sól, pieprz, tymianek, oregano, maggi)
  • około 1,5-2 litra wody
Dno kociołka wylać oliwą, dodać cebulę i zeszklić. Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Zalać litrem wody i dodać włoszczyznę, pokrojoną w kostkę paprykę i poczekać aż się zagotuje. Następnie dodać resztę warzyw, uzupełnić wodą. Dodać kostki rosołowe, przyprawy. Na koniec dodać pomidory i ajwar i po 15-20 minutach ostatecznie doprawić.
Cały czas gotowania wynosi mniej więcej godzinę, półtorej. 
Podawać z pieczywem, najlepiej przypieczonym nad ogniem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz