O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 22 marca 2014

Ruskie... oczywiście pierogi!

... zawsze najlepsze ;) 
Wiem, każdy je zna, ale jakoś nie mogłam się oprzeć ;)



Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • szklanka letniej wody
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 750 g ugotowanych i przemielonych ziemniaków
  • 250 g przemielonego twarogu
  • duża cebula, skrojona drobno i zeszklona na oleju
  • 100 g pikantnego, żółtego sera, drobno startego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz połączyć i doprawić. Farsz powinien być dość pikantny.
Składniki na ciasto zagniatać, aż będzie sprężyste i gładkie. 
Ciasto rozwałkować na około milimetr grubości. Wycinać szklanką okręgi. Wypełniać farszem i sklejać. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia.



PS: za naukę obrębiania dziękuję bratowej ;)

2 komentarze:

  1. jakie one śliczne ;D nie umiem tak ładnie wykańczać ehh ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to naprawdę banalnie proste... następnym razem dołączę instrukcję zawijania ;)

    OdpowiedzUsuń