Przedświąteczna inspiracja z http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-pomaranczowo---orzechowe. Kruche i pyszne. Kolejne ciasteczka cięte :)
Ponieważ nic nie zmieniałam przepis pozwalam sobie przekleić.
Składniki:
- 150 g masła, zimnego
- 150 g masła schłodzonego
- 75 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- kilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło, cukier puder, mąkę,
żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również
ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.
Ciasto podzielić na 2
części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w
papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie
wyjąć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm
Wycięte ciastka układać na
blaszce w niewielkich odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 200ºC
przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do
wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz