O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 21 grudnia 2016

Ciasteczka orzechowo-pomarańczowe


Przedświąteczna inspiracja z http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-pomaranczowo---orzechowe. Kruche i pyszne. Kolejne ciasteczka cięte :)



Ponieważ nic nie zmieniałam przepis pozwalam sobie przekleić.


Składniki:
  • 150 g masła, zimnego
  • 150 g masła schłodzonego
  • 75 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej


Masło, cukier puder, mąkę, żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm
Wycięte ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz