Przepyszne. Przepis z http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-z-maslem-orzechowym-i-kawalkami-czekolady
Składniki:
100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
cukier wanilinowy
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, masło orzechowe, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i ubijać przez 3 minuty.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać razem, a następnie dokładnie połączyć z masą maślaną. Na końcu dodać czekoladę.
Wyłożyć na blachę w formie formowanych ręcznie krążków, zachowując odstępy. Można spłaszczyć za pomocą pieczątek.
Piec około 15 minut do zrumienienia brzegów. Ciastka twardnieją w trakcie stygnięcia. Są kruche i delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz