Proste ciasteczka lukrowane. U mnie z jednej strony z pieczątką (choć do pieczątek nadają się bardziej inne przepisy) z drugiej z lukrem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- lukier: sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem, gęsty.
Wszystkie składniki posiekać, a następnie szybko połączyć, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Owinięte schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.
Ciasto rozwałkować na około 4 mm, wykrawać ciasteczka (można "opieczątkować", wtedy przed pieczeniem ponownie chłodzimy w lodówce). Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC do zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz