O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Lukrowane maślane ciasteczka


Proste ciasteczka lukrowane. U mnie z jednej strony z pieczątką (choć do pieczątek nadają się bardziej inne przepisy) z drugiej z lukrem.




Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • lukier: sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem, gęsty.
Wszystkie składniki posiekać, a następnie szybko połączyć, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Owinięte schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.

Ciasto rozwałkować na około 4 mm, wykrawać ciasteczka (można "opieczątkować", wtedy przed pieczeniem ponownie chłodzimy w lodówce). Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC do zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz