O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 20 czerwca 2014

Czekoladowe-owocowe

Jedno z moich ulubionych ciast z owocami sezonowymi.

Bardzo czekoladowe... 
Dla zwolenników wersji lżejszej polecam zrobienie z połowy ilości ciasta. 
Przepis na blachę około 20x30 cm


Składniki:
  • szklanka mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 140 ml oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
Mleko podgrzać z  połamaną czekoladą, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Jajka utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Miksować dodając stopniowo olej, śmietanę i ostudzone mleko.
Do masy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.

Góra:

  • około 40 dkg owoców typu truskawki/maliny/porzeczki/wiśnie
  • 4 galaretki w kolorze czerwonym
Galaretki rozpuścić w 1250 ml wrzącej wody. Wystudzić, schłodzić do momentu żelowania. 
Na ciasto wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz