Jedno z moich ulubionych ciast z owocami sezonowymi.
Bardzo czekoladowe...
Dla zwolenników wersji lżejszej polecam zrobienie z połowy ilości ciasta.
Przepis na blachę około 20x30 cm
Składniki:
- szklanka mleka
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 140 ml oleju
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
Mleko podgrzać z połamaną czekoladą, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Jajka utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Miksować dodając stopniowo olej, śmietanę i ostudzone mleko.
Do masy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Jajka utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Miksować dodając stopniowo olej, śmietanę i ostudzone mleko.
Do masy dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Góra:
- około 40 dkg owoców typu truskawki/maliny/porzeczki/wiśnie
- 4 galaretki w kolorze czerwonym
Galaretki rozpuścić w 1250 ml wrzącej wody. Wystudzić, schłodzić do momentu żelowania.
Na ciasto wyłożyć owoce, zalać tężejącą
galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz