O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

środa, 18 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Korzystając z tego, że jeszcze są... ;)


Składniki:
  • pół kg mąki 
  • 1 jajko
  • niecała szklanka wody
  • pół kg truskawek 
  • łyżka bułki tartej
  • cukier do smaku
Z mąki, jajka i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę należy dodawać stopniowo, by wyczuć odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie, nie klejące się.

Truskawki podzielić na połówki, zasypać odrobiną cukru i bułką tartą. Wymieszać.
Nakładać pół truskawki do jednego pieroga, sklejać. Gotować na małym ogniu, w lekko osolonej wodzie około 10 min od wypłynięcia.

Wiem, miał być instruktaż sklejania... jak będzie więcej czasu - będzie i instrukcja ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz