O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

niedziela, 8 czerwca 2014

Beza 'pavlova' z truskawkami

Delikatna, lekka, choć słodka...



Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml śmietanki (może być więcej jak ktoś lubi)
  • owoce
Białka ubić na półsztywno. Po ubiciu dodawać po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na okrągłą blaszkę (ja dałam dość szeroką, ładniejsza byłaby węższa i wyższa). Piec w 150 stopniach przez około 1 godz 15 min. Beza w środku musi być delikatna, nie sucha.
Ubić śmietanę, wyłożyć na bezę po jej ostygnięciu, ozdobić letnimi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz