O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 7 czerwca 2014

Drożdżówki z twarożkiem, truskawkami i rabarbarem

Na letnie śniadanie lub do kawy... ;)


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 160 g masła
  • paczuszka (7g) droższy sypkich lub 30 g świeżych
  • mąka do podsypania
Składniki na nadzienie:
  • 250 g twarożku półtłustego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łodygi rabarbaru pokrojone w paseczki 
  • dodatkowo lukier z cukru pudru i wody, gęsty
Składniki na nadzienie (bez owoców) wymieszać dokładnie.
Składniki na ciasto umieścić w maszynie do wypieków, zaczynając od płynnych, następnie masło, mąka, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrobienia ciasta.
Po upływie programu ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką i wyrabiając delikatnie, aż do osiągnięcia konsystencji pozwalającej na formowanie. Rozciągnąć w prostokąt i kroić na kwadraty 12x12 cm (wychodzi około 15).
Na każdy z kawałków nakładać masę serową i owoce. 


Składać w kopert, następnie sklejać boki i obracać do góry nogami tak, by sklejenia były od dołu. Formować delikatnie kształt, jaki chcemy osiągnąć i układać na blasze na papierze do pieczenia. Można posmarować białkiem jajka.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20 minut.
Jeszcze ciepłe lukrować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz