Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 160 g masła
- paczuszka (7g) droższy sypkich lub 30 g świeżych
- mąka do podsypania
- 250 g twarożku półtłustego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki
- 2 łodygi rabarbaru pokrojone w paseczki
- dodatkowo lukier z cukru pudru i wody, gęsty
Składniki na nadzienie (bez owoców) wymieszać dokładnie.
Składniki na ciasto umieścić w maszynie do wypieków, zaczynając od płynnych, następnie masło, mąka, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrobienia ciasta.
Po upływie programu ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką i wyrabiając delikatnie, aż do osiągnięcia konsystencji pozwalającej na formowanie. Rozciągnąć w prostokąt i kroić na kwadraty 12x12 cm (wychodzi około 15).
Na każdy z kawałków nakładać masę serową i owoce.
Składać w kopert, następnie sklejać boki i obracać do góry nogami tak, by sklejenia były od dołu. Formować delikatnie kształt, jaki chcemy osiągnąć i układać na blasze na papierze do pieczenia. Można posmarować białkiem jajka.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 20 minut.
Jeszcze ciepłe lukrować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz