Spód:
- 400 g ciastek Petit Beuree
- 100 g gorzkiej czekolady
- 160 g masła
Całość zmiksować, przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 1 kg mielonej masy serowej
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 500 g jagód (mogą być ze słoika, jak w moim wypadku)
Składniki - poza jagodami (nie chłodzone) - zmiksować do wymieszania, nie dłużej. Odłożyć 1/5 masy. Pozostałą część zmiksować z jagodami. Wlać na przygotowany wcześniej spód z herbatników.
Piec przez 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Na podpieczony wstępnie sernik delikatnie, łyżką wlewać odłożoną, jasną masę. Wstawić do piekarnika na 25 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku by sernik nie opadł. Posypać cukrem pudrem.
Doskonały na ciepło i na zimno. U nas nie zdążył wystygnąć ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz