O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jagodowy sernik

Z dedykacją na dzień ojca :)


Spód: 
  • 400 g ciastek Petit Beuree
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 g masła
Całość zmiksować, przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
  • 1 kg mielonej masy serowej
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 g jagód (mogą być ze słoika, jak w moim wypadku)
Składniki - poza jagodami (nie chłodzone) - zmiksować do wymieszania, nie dłużej. Odłożyć 1/5 masy. Pozostałą część zmiksować z jagodami. Wlać na przygotowany wcześniej spód z herbatników. 
Piec przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. 
Na podpieczony wstępnie sernik delikatnie, łyżką wlewać odłożoną, jasną masę. Wstawić do piekarnika na 25 minut. 
Studzić w uchylonym piekarniku by sernik nie opadł. Posypać cukrem pudrem.
Doskonały na ciepło i na zimno. U nas nie zdążył wystygnąć ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz