O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 2 sierpnia 2014

Szybka zapiekanka z cukinią

Jest cukinia, jest zapiekanka... może być z mięsem, może być też w wersji uproszczonej... Na upał dla mnie w sam raz!


Składniki:
  • 4 ziemniaki pokrojone w cienkie plastry
  • 1 mała cukinia w plastrach
  • 2 pomidory w plastrach
  • 100 g sera typu mozarella
  • przyprawa do pizzy
  • sól
  • oliwa czosnkowa 
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą z czosnkiem. Ułożyć pokrojone ziemniaki, cukinię, następnie pomidory, soląc każdą warstwę.
Posypać przyprawą do pizzy. Na górę wyłożyć kawałeczki sera. Piec w temperaturze 180 25-30 minut.

2 komentarze:

  1. Dodałam do tej zapiekanki czerwone soczewicę i to był strzał w dziesiątkę (dzieki temu była jakby rzadsza). I w moim przypadku 30 minut pieczenia nie wystarczyło, aby ziemniaki zmiękły. Piekłam jakieś 40.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz :) Długość pieczenia pewnie zależy od grubości plasterków.

    OdpowiedzUsuń