O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 21 sierpnia 2014

Zupa krem z cukinii

Gęsta, pożywna, zdrowa...


Składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół litra bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa do smaku
  • dwie gałązki świeżej bazylii
  • śmietana 12-tka kwaśna
Cebulę pokroić w kostkę, dodać drobno skrojony czosnek, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, następnie pokrojone ziemniaki i dusić około 10 minut. Zalać gorącym bulionem. Dodać przyprawy i liście bazylii. Gotować 20 minut. Zmiksować blenderem. Doprawić śmietaną. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub podsmażonymi płatkami bekonu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz