O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 22 sierpnia 2014

Ryż zapiekany z jabłkami

Z cyklu dania zwyczajne ;)


Składniki:
  • 200 g ryżu
  • szklanka mleka
  • pół kg jabłek (najlepiej odmiany które szybko miękną w pieczeniu, lekko kwaskowate, soczyste)
  • cukier i cynamon do smaku
  • 20 g masła
  • filiżanka śmietany kremówki
Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć połowę ryżu. Następnie pokrojone w kawałki, obrane ze skórki, jabłka. Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć drugą porcją ryżu. Posypać resztą płatkami z reszty masła. Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut. Zalać kremówką. Zapiekać kolejne 10 minut (do zrumienienia warstwy górnej ryżu). Podawać gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz