O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

sobota, 23 sierpnia 2014

Tarta z mirabelkami i sosem budynkiowo-serowym

...na konkurs, ale... wyszło dobrze ;)


Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g smalcu
  • 20 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • pół kg kwaskowatych owoców, np. mirabelek
  • 1 serek almette śmietankowy
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
Składniki na ciasto zagnieść, rozprowadzić na blaszce i schłodzić w czasie przygotowania nadzienia. Mirabelki umyć, odpestkować. Pozostałe składniki zmiksować blenderem. Wyłożyć owoce na przygotowanym spodzie. Zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz