O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

piątek, 1 sierpnia 2014

Porzeczkówka

... czyli słodkie procenty :)


Składniki:
  • 1,5 kg czerwonych porzeczek (umytych, odszypułkowanych)
  • 250 g cukru (ilość zależy od dojrzałości porzeczek)
  • pół litra spirytusu
  • pół litra wódki
  • (ewentualnie litr spirytusu nalewkowego 60% zamiast wódki i spirytusu)
Owoce przesypujemy do dużego słoja, zasypując warstwowo cukrem. Odstawiamy na miesiąc na słoneczny parapet, pamiętając o wstrząsaniu co jakiś czas. Powstały syrop zlewamy do szczelnego słoja, odstawiając w zimne, ciemne miejsce. Owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na kolejny miesiąc - może być znów słoneczny parapet. 
Powstały płyn łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na kolejny miesiąc, lub dłużej.
Przelewamy do butelek i pozwalamy jeszcze się przegryzać... Im dłużej, tym lepiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz