Składniki:
- 1,5 kg czerwonych porzeczek (umytych, odszypułkowanych)
- 250 g cukru (ilość zależy od dojrzałości porzeczek)
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- (ewentualnie litr spirytusu nalewkowego 60% zamiast wódki i spirytusu)
Owoce przesypujemy do dużego słoja, zasypując warstwowo cukrem. Odstawiamy na miesiąc na słoneczny parapet, pamiętając o wstrząsaniu co jakiś czas. Powstały syrop zlewamy do szczelnego słoja, odstawiając w zimne, ciemne miejsce. Owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na kolejny miesiąc - może być znów słoneczny parapet.
Powstały płyn łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na kolejny miesiąc, lub dłużej.
Przelewamy do butelek i pozwalamy jeszcze się przegryzać... Im dłużej, tym lepiej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz