O mnie


Zawsze marzyłam o domu otwartym... A to wiąże się z aromatami wypełniającymi każdy kąt, bo zawsze może ktoś wpaść. Zresztą weekend bez ciasta jest niemożliwy, dzieci ogłosiłyby bunt na pokładzie ;).

czwartek, 7 sierpnia 2014

Drożdżówki z jeżynami i porzeczkami

... czyli prowiant dla moich Szkrabów na wyjazd :)


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 7 g suszonych drożdży
Składniki na nadzienie:
  • kilka łyżeczek bułki tartej
  • 100 g białego sera 
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g owoców 
  • cukier do posypania
Składniki na ciasto wyrobić lub wstawić do maszyny do chleba na program wyrabiania ciasta, wkładając w kolejności od płynnych, do stałych, na końcu drożdże. Po około godzinie/ półtorej (czas na wyrośniecie) uformować 10-12 kulek, a następnie na blaszce rozciągnąć, robiąc wgłębienia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Do każdego "gniazdka" wsypać pół łyżeczki bułki tartej. Przygotować masę serową - ser, jajo, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać na gładką masę. Wypełnić "gniazdka" masą serową. Udekorować owocami, posypać cukrem (około łyżeczka na jedną drożdżówkę). Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 20 minut. 
Można udekorować lukrem. 


3 komentarze: