Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 7 g suszonych drożdży
Składniki na nadzienie:
- kilka łyżeczek bułki tartej
- 100 g białego sera
- 1 jajo
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 500 g owoców
- cukier do posypania
Składniki na ciasto wyrobić lub wstawić do maszyny do chleba na program wyrabiania ciasta, wkładając w kolejności od płynnych, do stałych, na końcu drożdże. Po około godzinie/ półtorej (czas na wyrośniecie) uformować 10-12 kulek, a następnie na blaszce rozciągnąć, robiąc wgłębienia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Do każdego "gniazdka" wsypać pół łyżeczki bułki tartej. Przygotować masę serową - ser, jajo, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać na gładką masę. Wypełnić "gniazdka" masą serową. Udekorować owocami, posypać cukrem (około łyżeczka na jedną drożdżówkę). Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 20 minut.
Można udekorować lukrem.
Mniam :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń